Logo Alètho

ICT dagbesteding &
persoonlijke ontwikkeling

Dammen

Over het spel: Dit spel is erg oud. Over het precieze ontstaan van het damspel doen vele verhalen de ronde. Dit strategisch spel leert je te concentreren, te plannen, en om te gaan met verlies en winst.

Inhoud van het spel: Het spel bevat een bord met 100 velden evenredig verdeeld over zwarte en witte velden in een ruit patroon, 20 zwarte en 20 witte speelstukken.

Doel van het spel: Het doel van het spel is om te zorgen dat de tegenstander geen reglementaire zetten kan doen, vergelijkbaar met de pat-situatie in schaken.

Spelverloop: De stenen mogen alleen over de zwarte velden op het bord verschoven worden. Hierbij mag je niet over je eigen stenen springen. Je mag wel als je een steen van de tegenpartij in de weg staat en er is een vrij veld achter deze steen dan mag je daarover heen springen en de steen van de tegenstander van het bord weghalen: dit wordt het slaan van de steen genoemd. Als je in deze situatie komt, dan is het slaan van een steen verplicht. Als je met je steen op de achterste lijn van de tegenstander terecht komt. dan kan je niet meer verder. De steen wordt dan gepromoveerd naar dam door een 2e steen van dezelfde kleur op de steen te plaatsen. Een dam kan over 1 of meerdere velden reglementair lopen en daarbij stenen van de tegenstander slaan. Ook hier geld dat hij niet over zijn eigen stenen kan bewegen.