Logo Alètho

ICT dagbesteding &
persoonlijke ontwikkeling

Idioten

Over het spel: Dit is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, maar kan meer spelers hebben als er ook meer kaarten zijn.

Doel van het spel: spelers dienen de 3 handkaarten, de 3 top kaarten en de 3 gesloten kaarten weg te spelen. Degene die als laatste met kaarten overblijft, is de Idioot.

Inhoud van het spel: hier wordt gebruik gemaakt van een of meer standaard set van 52 kaarten + jokers. De speciale kaarten zijn:

2 – resetkaart: als deze kaart gespeeld wordt dan begint de volgende speler weer met een 3.

3 – startkaart

7 – de volgende kaart moet lager zijn dan de 7

8 en jokers zijn doorzichtige kaarten, d.w.z. zij veranderen niks aan de waarde van de laatste kaart: als een 8 of joker op een 7 gespeeld wordt, dan zal de volgende speler lager dan een 7 moeten spelen.

10 of 4 kaarten met dezelfde waarde – de aflegstapel wordt uit het spel gehaald.

Verloop van het spel: Iedere speler krijgt 9 kaarten uitgedeeld: 3 gesloten, 3 top kaarten over de 3 gesloten kaarten en 3 handkaarten. De gesloten kaarten mag men niet inzien. De top kaarten mag geruild worden voor de handkaarten. De speler begint met een 3 te spelen. De volgende spelers moeten een kaart opleggen die van gelijke waarde of hoger is. Let op bij de speciale kaarten. Een speler die al zijn  kaarten afgelegd heeft, is uit het spel. De spelers leggen net zo lang af tot dat er een speler met kaarten  over blijft.