Logo Alètho

ICT dagbesteding &
persoonlijke ontwikkeling

Toepen

Over het spel: dit kaartspel leert je geheugen te trainen, te concentreren en om te gaan met winnen en verliezen. Het wordt wel een drinkspel genoemd, d.w.z. als een speler een ronde verliest dan betaalt de verliezer een rondje. Meestal wordt er om strafpunten gespeeld: degene met de minste strafpunten wint.

Inhoud van het spel: het spel wordt gespeeld met de piket-kaarten (7,8,9,10,B,V,H,A) van een normaal kaartspel. De hoogste kaart is de 10 van elke kleur, gevolgd door 9,8,7, A, H, V, B.

Doel van het spel: degene die in de laatste slag de hoogste kaart heeft, wint de ronde. De andere spelers krijgen strafpunten. Degene die als eerste het afgesproken aantal strafpunten heeft, verliest het spel.

Spelverloop: iedere speler krijgt 4 kaarten uitgedeeld. De speler links van de gever komt uit. Kleur bekennen is verplicht. De kaarten blijven open liggen. Als je denkt goede kaarten te hebben en vrijwel zeker de laatste slag kan winnen, dan kan je toepen: je klopt op tafel of roept: Ik toep! Zie ook spelregels: Toepen spelregels